ההרשמה לאתר פתוחה. הינכם מוזמנים להירשם לאתר ולהתחיל לערוך

פאול יעקבי

מתוך ויקיגניה, המיזם הגנאלוגי העברי
(הופנה מהדף ד"ר פאול יעקבי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פאול יעקבי
שם נעורים ----
שם בלועזית Paul Jacobi
נולד/ה 1911
קלנינגרד, רוסיה
נפטר/ה 12 באוגוסט, 1997
ירושלים, ישראל
פרטי המשפחה :
בן/בת זוג
הורים יוליוס יעקבי והרטה לבית סמלסון
אחים
צאצאים


ד"ר פאול יעקבי Paul Jacobi ‏(נולד 1911, קלינינגרד Kaliningrad, רוסיה; נפטר 1997, ירושלים), עסק שנים רבות בגנאלוגיה יהודית, ונחשב כאחד מאבות המחקר בתחום. הוא חקר למעלה מארבע מאות משפחות יהודיות, ואת תוצרי מחקריו פרסם בכתבי-עת ובספרים.

קורותיו

פאול יעקבי נולד בשנת 1911 בקלינינגרד Kaliningrad, רוסיה (אז נקראה קניגסברג Königsberg והיתה שייכת לחבל הארץ ההיסטורי פרוסיה, אשר בשליטת גרמניה), להוריו, יוליוס יעקבי Julius Jacobi‏ (1955-1876) והרטה Herta לבית סמלסון Samelsohn‏ (1938-1877), אח צעיר להרמן Herman (יליד 1910). לאחר שסיים לימודי משפטים באנגליה, היה היועץ המשפטי של הקרן הקיימת לישראל ושימש בתפקיד זה כחמישים שנה.

את מחקריו הגנאלוגיים החל בשנות ה-30 של המאה ה-20, ולאחר עלייתו ארצה, היה פעיל באגודה לגנאלוגיה יהודית בפלסטינה, למן הקמתה בשנת 1937. מחקריו הגנאלוגיים עסקו בעיקר במשפחות יהודיות ממזרח-אירופה. לגישתו, היה מקום חשוב בהיסטוריה היהודית לקבוצה קטנה של משפחות יהודיות אשכנזיות, אשר השפיעו על גורל היהודים האשכנזיים אשר הגיעו, לאחר גירוש ספרד, היישר למזרח-אירופה, ובפרט לליטא, מוראביה ופולין. "אליטה" זו, אשר מנתה להערכתו של יעקבי כשמונים משפחות בלבד, שלטה בכל יהדות אשכנז, והוא מסווג אותן למשפחות "מייסדות", "עתיקות", "ישנות" ו"מוקדמות". לטענתו, ללא אליטה - אין שימור ערכים, ושימור זה נעשה באמצעות מדיניות קפדנית של נישואין בקרב בני האליטה.

ד"ר פאול יעקבי נפטר בירושלים, ב-24 ביולי 1997. בעת גילוי מצבתו, ספד לו חברו הטוב, ד"ר חנן רפפורט, ובין היתר אמר:

בשל החשיבות הרבה שייחס ד"ר יעקבי להגירה היהודית ולאורח-החיים ותפקידן של הקהילות היהודיות, כמו גם למרקם החיים של המשפחה היהודית, הוא חש כי הדבר הבסיסי והחשוב ביותר הוא לשלב ביוגרפיות מפורטות אודות כל עלה בכל ענף של העץ היהודי המסועף. בעיניו, ובאופן מוצדק, רק שילוב שכזה הוא 'גנאלוגיה יהודית' אמיתית.
-- (תרגום חופשי לעברית מגרסה אנגלית של ההספד)

עזבונו המחקרי

לאחר מותו, חולק עזבונו המחקרי לשלושה מוסדות:

הארכיון הציוני המרכזי

בארכיון הציוני המרכזי נמצא האוסף בחטיבה A482. חומר זה נמצא בהליכי מפתוח על ידי החברה הגניאלוגית הישראלית. בעלי חשיבות גנאלוגית, נמצאים באוסף זה, בין היתר, חומרים אישיים הנוגעים למשפחתו, ומחקרים גנאלוגיים של 91 המשפחות הבאות:

Azulai Geiger Joschua-Magasch Markbreit/Markbreiter Schotten
Badt/Bath Gombiner Kalahora May Schwelm
Ballin Graetzer-Gratz Kalisch/Kalischer Meisels Segall
Bamberger Hakohen Kann Muhr Selnir
Beit/Beyth Halevi Kara/Caro-Karo Naumberg Serwatzer
Braunschweig Hambro von Kaulla Norden Sobotka
Buchner Heilbut Klauber Perles Soldin/Tobias
Bunems Helen Krotoschin Pol/Pahl Spira-Schapiro
Chalfan Henoch Krochmal Prager Stern
Cohen/Cohn Herzkus Kuh Pringsheim / Dohm Straus
Darmstadt Heschel Kulp Raschach Teitelbaum
Eibeschuetz Hollaender De Lemos Ree Temerls
Elchanan Horowitz - vol I Lichtheim Reischer Teomim
Ellrich Horowitz - vol II Lida-Freimann Rintel Trabot
Emden Horowitz - vol III Lissa Rothschild Utitz
Ettlinger Isserl Litten Schachna Volozhiner
Fernbach Isserlein Loeb Schich Wallich
Friedmann Isserles Lowotitz Schidlow Wormser
Frumkin

הספרייה הלאומית

בספרייה הלאומית הוקם מרכז פאול יעקבי לגנאלוגיה יהודית, והוא מכיל את ספרייתו ואת מחקריו הגנאלוגים של ד"ר יעקבי[1]. במהלך חייו, חקר ד"ר יעקבי כארבע מאות משפחות יהודיות, רובן משפחות רבניות. כמאה ממחקרים אלו ערך יעקבי בספרים או חוברות, ואלו זמינים באולם קריאה יהדות.

בין המחקרים המפורסמים, נמצאים באוסף אשר בספרייה הלאומית כל אלו אשר קיימים באוספי הארכיון הציוני המרכזי כפי שהובאו לעיל (פרט לזה אודות משפחת Soldin/Tobias), ובנוסף קיימים מחקרים אודות 11 משפחות אלו:

  1. Disraeli
  2. Epharim
  3. Falk
  4. Frensdorff
  5. Jaffe
  6. Kisch
  7. Luria
  8. Oppenheim
  9. Raschi
  10. Wolfson
  11. Zondek

עצי משפחה אלו מופתחו במסגרת פרויקט "עצי משפחה בספריה הלאומית" של החברה הגניאלוגית הישראלית, והם זמינים באתר החברה.

בנוסף לפרסומים אלו, נמצא במקום (לא פתוחים לעיון הקהל) חומר רב בכתב-יד, השמור ב-47 ארגזים. בין היתר, מכיל חומר זה את מחקריו של יעקבי אודות קביעת דורות מוחלטים (Jacobi Absolute Generations Scale). כתבי היד נמצאים בתהליך של מחשוב, פענוח, סידור הממצאים ורישום - פרויקט זה מנוהל על ידי המכון הבינלאומי לגנאלוגיה יהודית ומרכז פאול יעקבי. סימול הארכיון: ARC. 4º 1772.

בית התפוצות

בבית התפוצות נמצאים העתקים של מספר מצומצם של חומרים המצויים בבית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי. כיוון שלבית התפוצות אין זכויות על החומרים הללו, הגישה אליהם והשימוש בהם אינם אפשריים בעבור הציבור.

קישורים חיצוניים

מקורות

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. בשנת 2004, מוזג מרכז זה עם המכון הבינלאומי לגנאלוגיה יהודית, ויחדיו נוצר המכון הבינלאומי לגנאלוגיה יהודית ומרכז פאול יעקבי.