ההרשמה לאתר פתוחה הינכם מוזמנים להירשם לאתר ולהתחיל לערוך
ולרי בזרוב: אירוח בפורום שורשים משפחתיים
ולרי בזרוב Valery Bazarov | |
![]() | |
נושא האירוח | ארגון HIAS ואיתור קרובים |
מועד האירוח | 14 ביוני 2005 |
אודות המתארח | אחראי על שרות האיתור וההיסטוריה המשפחתית בארגון HIAS. ולרי נולד בשנת 1942 ברוסיה, והיגר לארצות הברית בשנת 1988, אז גם הצטרף ל - HIAS. במהלך תקופת עבודתו בארגון, סייע ולרי ליותר מ - 200,000 יהודים להגר לארצות הברית ולרבים אשר חיפשו מידע על בני משפחתם האבודים. לצורך חיפוש מידע אודות משפחות אבודות, פוקד ולרי - במידת הצורך - ארכיונים במזרח אירופה (בעיקר בפולין ובאוקראינה). ולרי חבר במועצת המנהלים של האגודה לגנאלוגיה יהודית של ניו-יורק ומרצה אודות פעילות HIAS בכנסים גנאלוגיים. |
קישור לשרשור האירוח | לחץ |
להלן סיכום האירוח, אשר מבוסס על השאלות שהופנו למתארח ולתשובות שהתקבלו. השאלות והתשובות נערכו, על מנת להתאימן לאופי המיזם ויקיגניה
הקדמה: שירות החיפוש ב - HIAS
החיפוש ("המחקר") בארכיוני HIAS מבוצע כנגד תשלום של 30$. על מנת להתחיל בחיפוש, יש צורך למלא טופס בקשה ולשלוח אותו ל - HIAS בניו יורק, בצרוף 30$, לכתובת:
HIAS Location Service
333 Seventh Ave. 17th Floor
New York, NY 10001-5004
USA
למרות שכתוב בטופס ובאתר שיש לשלוח שיק דולרי, הגענו להסכמה עם ולרי בדבר קבלת מזומן בדולרים, וזאת על מנת להקל על הישראלים, שלא יצטרכו לשלם ממון רב עבור הנפקת שיקים דולריים. כמו כן, במקרה שעל פי טופס הבקשה הם מגלים שאינם יכולים לבצע את המחקר, הם משיבים את הכסף לשולח.
איתור עקבות במזרח אירופה
רישומים מן ה"אבקואציה"
- האם ישנם רישומים לגבי יהודים מפלך ויטבסק שנספו או ברחו באבקואציה אל תוך רוסיה בתקופת השואה? (אני מנסה למצוא את צאצאי דודיו של אבי מצד אביו ממשפחת וויכנסקי מויטבסק, כיום בבילרוס.)
- [ולרי:] מרבית הפליטים מפולין נאסרו ונשלחו לסיביר בתחילה ולאחר מכן לקזחסטן ולאוזבקיסטן. מתוך 400,000 יהודים, בערך שליש מתו. רוב הניצולים היגרו לאחר המלחמה לארה"ב, ישראל או למדינות אחרות. היתר נשארו. מוזיאון השואה בוושינגטון עוסק כרגע בצילום למיקרופילם של רשומות היהודים מהארכיונים באזורים אלה, מהם הוגלו בזמן המלחמה. יותר ויותר קהילות יהודיות בברה"מ לשעבר מפרסמות רשימות של האזרחים היהודים שנרצחו במהלך השואה. ספרי זכרון כאלה מופיעים בבלרוס. שווה ליצור קשר עם הקהילה היהודית בוויטבסק
, ולראות מה הם מחזיקים בנושא זה.
מידע אודות פרטיזנים
- סבי מצד אבי (נולד בשנת 1912, טרווניק, יוגוסלביה לשעבר) היה פרטיזן במלחמת העולם השניה. לאחר המלחמה, המשפחה ניסתה לחפש אחריו (איני יודעת כיצד) - אך בלא הצלחה. איפה אוכל לחפש מידע עליו? אגב, בני משפחה המשיכו לגור בסרייבו והיו פעילים מאוד בקהילה היהודית עד שנת 1991, והוא לא חזר מעולם.
- [ולרי:] אם בני המשפחה חיו בקהילה היהודית עד שנת 1991, היכן הם היום? אם סבך לחם במסגרת אחת מיחידות הפרטיזנים הרבות, עשויות להיות רשומות במכונים ההסטוריים של מה שהיתה פעם יוגוסלביה.
חוסר התאמה בין נתונים בדף-עד
- משפחתו של סבי מצד אמי, גרה בבויטן, פולין (ובהמשך באושווינצ'ם), אך מ[דף עד|דפי העד] ביד ושם גיליתי שהם נולדו בכשנוב. איך תוכל להסביר זאת? לא הצלחתי למצוא מידע על המשפחה לפני הוריו של סבי ולא מידע על אחיהם או אחיותיהם. מה אתה מציע?
- [ולרי:] במאגר של יד ושם נמסר המידע בהתבסס על מה שנמסר על ידי מוסרי העדות. טעויות קורות. לגבי חיפוש משפחה, אינני יכול להציע דבר עד שאדע מה כבר ניסיתם.
אי-שם בדרום רוסיה
- מצאתי מידע על משפחתי בקרש Kersch, אוקראינה, ובבאקו Baku, אזרבייגא'ן. מאבי שמעתי, שאי שם בדרום רוסיה צריכים להיות קרובי משפחה.יותר פרטים הוא לא ידע. ברצוני לבדוק את הנושא. האם בארכיונים של אוקראינה ואזרבייג'אן ניתן לקבל אינפורמציה על הקהילה יהודית של קרש ובאקו? (כתבתי לארכיון באוקראינה לא קיבלתי תשובה).
- [ולרי:] על מנת ליצור קשר עם הקהילות הנדונות, תוכל למצוא את פרטיהם באתרים הבאים: [קרש, אוקראינה {{{2}}}]
; [באקו, אזרבייג'אן {{{2}}}]
. כך תתחיל בהרפתקה גנאלוגית נפלאה. אני מאחל לך בהצלחה.
איתור נעלמים ממלחמת העולם השנייה
- האם HIAS מטפל באיתור קרובים שנעלמו במלחמת העולם השנייה במדינות ברה"מ לשעבר? לחילופין, האם תוכל להציע דרכים לאיתור אנשים אלה?
- [ולרי:] זו שאלה מעניינת מאוד. אם את מכירה את Karta, איני צריך לתת לך מספרים, אך אנו מדברים על מאות אלפים. יש, למעשה, שני גלים של יהודים פולנים שנלכדו ברוסיה. הראשון - מכיבוש חלק זה של פולין בידי מי שהיה אז חברו הטוב של היטלר, ומאוחר יותר - מהשטחים שתחת הכיבוש הגרמני. רוב הפליטים נאסרו ונשלחו לסיביר, ובהמשך לחלק הדרום-מזרח אסיאתי של בריה"מ – אוזבקיסטן וכו'. רבים מהם (כשליש) מתו, האחרים שרדו איכשהו, התיישבו, החלו לעבוד, למדו את השפה. חלק מהם הצטרפו לצבא אנדרס, או לצבא האדום (לעתים הם אולצו לעשות זאת). לאחר המלחמה, רבים מהם הורשו לעזוב את המדינה, שבו לתקופה קצרה לפולין ומשם לגרמניה למחנות עקורים וחצו את האוקיינוס לארה"ב, קנדה או אוסטרליה. חלק מהם נשארו. ואולם, כמעט כולם (כמעט, אך לא כולם) הותירו מאחור עקבות רבים של רישומים. כל הרישומים נמצאים בארכיונים. כעת, ברצוני לשתף אותך ב"סוד". כיום, המוזיאון לזכר השואה בארה"ב חתם על חוזה עם קבוצה מקומית, לצלם רישומים אלה במיקרופילם. מתי הם יסיימו? איני יודע. אולי בתוך שנה או שנתיים. עד אז, אנו לא מטפלים בחיפושים ברישומים אלו.
רישומים מהרי אוראל
- סבי הי"ד היה באזור לבוב כעובד כפייה אצל הגרמנים, לשם הובל עם קבוצה גדולה של יהודים מווינה, כולם דוברי גרמנית כשפת אם. על פי המידע שבידי, בשלב מסויים של המלחמה האזור ניכבש על ידי הצבא האדום, והם הועברו למחנה שבויים בהרי אוראל (כנראה אחד הגולאגים), שם נפטר . האם ידוע על רישומים כלשהם בנוגע לאותם "שבויי מילחמה" (רישומי הצבא האדום וכו')?.
- [ולרי:] הצבא הסוביטי כבש מחדש אזור זה בשנת 1944, בזמן שכמעט לא היה יהודי אחד בין החיים. אפשרי לגמרי שהוא נשלח לגולאג. רשימות רבות, עם מליוני שמות, מפורסמות באזורים שונים של מה שהיה פעם ברית המועצות. אולי רשימות אלו מכילות את השם שאתה מחפש. רשימות רבות מבין אלו נמצאות ברשת.
חיפושים בארצות הברית
כיצד למצוא קרובים בארצות הברית?
- רבים מאיתנו נתקלים בענפים אבודים, אשר היגרו לארה"ב (על פי רוב סביב תחילת המאה ה - 20), והקשר עמם אבד. המאגרים הראשונים שאנו מנצלים הם אלו של אליס איילנד ושל מפקדי האוכלוסין. לעתים תכופות, אנו "נתקעים" שם, או לא מוצאים דרך להמשיך משם, והסיבות לכך רבות: אי מציאת המשפחות במאגרים אלו, חוסר ידיעה לגבי שם נישואים של קרובת משפחה, אי ידיעת שם המשפחה האמריקאי שאומץ, העובדה שהיו רק בנות, פטירתו של אדם לפני עריכת רשימות ה - SSDI, וכו'... אם כך, מהם המקורות אשר עומדים לרשותכם במקרים אלו, ומהם הנתונים הבסיסיים אשר עליכם לקבל, על מנת לבצע חיפוש יעיל? בנוסף, האם מציאת פרטים אצלכם מסייעת בחיפוש צאצאים חיים של המהגרים ו/או במציאת מידע אודות חייהם בטרם ההגירה?
- [ולרי:] אני אוהב את השאלות הללו... כדי לענות עליהן, עליי לספר לך את כל סודות המקצוע שלנו, ובזה כמובן אשמח לשתף אותך. אנו לא קוסמים (לרוע המזל!) ואנו מכים באותם קירות שאנשים אחרים מכים, ולפעמים אנו אבודים, מבולבלים ומתוסכלים. אך אנו לעולם לא נכנעים. לעולם איננו עוזבים את העניין, מפני שהיום אנו יודעים מעט יותר ממה שידענו אתמול ומי יודע מה צופן לנו המחר. לכן, היותי יהודי מאפשר לי במקום לענות לך, לשאול אותך עוד שאלות. אף אם אינך יכול למצוא את השם שאתה מחפש באתר של אליס איילנד, אין פירוש הדבר שהוא לא שם. באיזה מנוע חיפוש אתה משתמש, מסורתי או מתקדם (סטפן מורס)? האם אתה משתמש בכל האפשרויות שהאתר Ancestry.com מציע? האם בדקת עם החוקרים האחרים ב - JewishGen, שמחפשים שם או עיר דומה? האם ניסית לחפש במדריכי ערים בשנים שונות? האם ניסית לברר אחר תיקי ירושה ? אף אם אינך יודע את שנת הפטירה המדויקת, האם העיר ידועה? האם ניסית לחפש בארכיוני הגירה? יכולתי להמשיך הלאה והלאה. במקום זאת, אני מציע שתבדוק בספר שהתפרסם בעת האחרונה בידי JGSNY (האגודה הגנאולוגית היהודית) של ניו יורק:
Geneological Resources in New York, the Most Comprehensive Genealogical and Biographical Eesources in NY and Albany
- מה אם ל"אנשים שלך" אין כלום עם ניו יורק? רק שמות הארכיונים ותכני האוספים שלהם יכולים לעודד אותך לצעד חדש בחיפוש שלך.
איתור אנשים בכתובת משנת 1901
- אני מעוניין לאתר משפחה שגרה בכתובת מסוימת בניו-יורק בשנת 1901. איזה כלים או אפשרויות קיימים, כדי לדעת בברור מי התגורר בכתובת הידועה סביב שנת 1901 ומה עלה בגורלם או בגורל הצאצאים?
- [ולרי:] אם אנו יודעים את הכתובת של משפחה מסוימת, אנו יכולים להמשיך ולוודא זאת עם מדריכי העיר. אז יש לבדוק במפקדים (במקרה זה במפקדים של השנים 1910, 1920, 1930). אם יש לנו מזל ומצאנו מישהו שבמפקד של שנת 1930 היה ילד, ייתכן שהוא חי כיום, ומידיעת הגיל אנו יכולים למצוא את האדם במדריכי הטלפון. אפשרות אחרת היא למצוא את רישום הפטירה ב - SSDI ולהזמין עותק של תעודת הפטירה. בדרך כלל, המודיע על הפטירה הוא קרוב שייתכן שעדיין חי. כמובן שזה רק שלד החיפוש. חיפוש אמיתי יכול להוביל למבואות סתומים רבים לפני הצלחה.
ארכיוני HIAS
- יש ברשותי מכתב ממשרדי HIAS בתל אביב משנת 1961, בו הם מודיעים לסבה של אשתי על הצלחתם באיתור קרובו בארה"ב. למותר לציין שהסב נפטר מזמן, ואף אחד אחר במשפחה לא שמע מעולם על אותו קרוב (יש במכתב את שמו וכתובתו) ובודאי אין כל מידע המגלה כיצד הוא קשור למשפחה. גם צאצאיו, אותם איתרתי בארה"ב, אינם יודעים דבר על משפחת אשתי ועל הקשר אליהם. האם ניתן לאתר את במשרדי HIAS או בארכיון שכלכם את התיק של אותו חיפוש?
- [ולרי:] לרוע המזל, רישומים אלה הושמדו לפני זמן רב...
איתור על פי פרטים מועטים
- האם HIAS יכולים לאתר מצאצאים של אדם, אשר יש לנו רק את שמו הפרטי, שם משפחה ושתי כתובות בניו-יורק שהיו תקפות בין השנים 1955-1939?
- [ולרי:] אנו יכולים לנסות...
איתור על פי מידע מאליס איילנד
- האם יש אפשרות לאתר פרטים על אדם שחי בניו יורק בשנת 1914? הפרטים היחידים הידועים לי הם שם וכתובת, מתוך אליס איילנד.
- [ולרי:] יתכן. יש מרשמי אוכלוסין לשנים 1920, 1930, אינדקס פטירות הבטוח הלאומי וכו'.
כללי
חיפוש אחר קשר אבוד
כיצד ניתן לאתר קרובי משפחה, אשר הקשר איתם נותק לפני שנים רבות, וכיום אין לנו דרך לחדש עמם את הקשר?
- [ולרי:] החיפוש אחרי הקשר האבוד, בין אם הוא מונע מזכרונם של אנשים שמזמן אינם או מן הרצון ליצור קשר עם החיים, חשוב לנו מאוד ואנו נשמח לעזור אם נוכל. העניין דורש חיפוש מעמיק בארכיון ובמסדי הנתונים. חיפוש כזה נמשך, לעיתים, זמן רב. בכדי לבצע אותו על הצד הטוב ביותר, יש למלא שאלון מיוחד
(במידע רב ככל האפשר). ניתן להוסיף כל פיסת מידע שעשויה לעזור לנו בחיפוש ולשלוח הטופס המלא (בצירוף הסכום המופיע בתחילת השלאון) לכתובתנו:
HIAS Location Service
333 Seventh Avenue
New York, NY 10001
USA