ההרשמה לאתר פתוחה. הינכם מוזמנים להירשם לאתר ולהתחיל לערוך

הורוביץ

מתוך ויקיגניה, המיזם הגנאלוגי העברי
גרסה מ־09:21, 27 בינואר 2023 מאת חוה (שיחה | תרומות) (←‏דורות ראשונים למשפחת הורוביץ: ק. פנימי)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קוד סאונדקס לשם המשפחה הורוביץ
התעתיק הלועזי המקודד Horowitz
קוד סאונדקס של NARA H632
קוד D-M Soundex 597400


הורוביץ (הורוויץ) - משפחה גדולה ומפורסמת של רבנים, מנהיגי קהילות, סופרים, פרנסים. הסברה היא כי כל מי שנושא שם משפחה זה (אלא אם אימץ אותו לעצמו) - מקושר, מבחינה גנאלוגית, למשפחה זו. בראש השושלת היו לויים, אך כי במשך דורות שם זה אימצו גם קרוביהם ואחרים אשר אינם שייכים ללוויה. בעקבות הנדודים של צאצאי המשפחה ברחבי אירופה חלו שינויים גם בהיגוי השם, וכך הופיעו גרסאות נוספות של שם המשפחה: הורביץ, הורביץ', הורובץ, גורביץ, גורביץ', גורוביץ', גרביץ ואפילו אורביץ', דורוביץ' קורוביץ' וכו'.

שורשים בספרד

שורשיה של משפחת הורוביץ מצויים בספרד לשם הגיעו, על פי המסורת כגולי ירושלים. יש המייחסים את המשפחה להימן המשורר בן יואל בן שמואל מדברי הימים א' פרק ו' פסוק יח'. יש המונים חמישה עשר או שישה עשר דורות מראשוני משפחת הלוי שהתיישבו באזור גירונה בספרד, עד לר' ישעיה הלוי איש הורוויץ, הראשון שנשא את שם המשפחה הורוביץ.

בספרד מנו אבות השושלת דמויות חשובות כר' זרחיה הלויExternal link.png גירונדי, "בעל המאור" (1125 - 1186) פוסק, משורר, ומחבר "ספר המאור". ור' יצחק הלוי הגדול מנרבונה, (נפטר בברצלונה 1293), תלמידו של הרמב"ן. בשנת 1391 גורשו בני המשפחה מספרד בעקבות טבח גדול ביהודי גירונה, ולאחר נדודים הגיעו לבוהמיה.

דורות ראשונים למשפחת הורוביץ

הראשון שנשא את שם המשפחה "הורוביץ" הוא ר' ישעיה הלוי איש הורוביץ. ישעיה נולד בפראג בשנת 1450, התעשר, ורכש את הכפר הורוביץ בבוהמיה, משם מקור שם המשפחה. שניים מבניו, שבתאי ואהרון, המשיכו את דרכו. רבים מבני משפחת הורוביץ מאמצים את השם "איש הורוויץ" לציון מוצאם מאהרון, שבתאי וישעיה הורוביץ.

משפחת הורוביץ הגיעה לגדולה בפראג, ובנתה את בית הכנסת "פנקס שול", ששימש לתפילת משפחתם במשך דורות, עד לחורבן קהילת פראג בימי השואה. המשפחה יצרה קשרים משפחתיים ענפים עם משפחות רבניות אחרות, ובין קישרי הנישואין שקשרו מצוי הרמ"א והמהר"ל.

בין המפורסמים שבבני המשפחה השל"ה הקדוש - ר' ישעיה הלוי הורוביץ, (1568 - 24 במרץ, 1630), רב ומקובל, מחבר הספר "שני לוחות הברית", ר' יעקב יצחק הלוי הורוביץ, (1745 - 1815), המכונה "החוזה מלובלין", מגדולי החסידות, תלמידם של ר' לוי יצחק מברדיצ'ב ור' אלימלך וייסבלום מליז'נסק, ר' שמואל שמלקא הורוביץ מניקולסבורגExternal link.png, (1726 - 1778), מראשי החסידות בדורו, ואחיו ר' פנחס הורוביץ מפפד"מExternal link.png - פרנקפורט שעל המיין, (1730 - 1805), מחבר החיבור ה"הפלאה", הרב אברהם הלוי הורוביץ תלמיד הרמ"א ומחבר "חסד לאברהם" (אבי השל"ה), הרב יוסף שמואל הלוי ביליצר ראש מדינה ד' ארצות ומחבר "מסורת השס" ורבים אחרים.

שם המשפחה "ביליצר" הוא המשך ישיר של שושלת הורוביץ, שנעשה אצל נכדו או נינו של השל"ה, עקב רדיפה של השלטונות.

קרל מרקס הינו צאצא לבני משפחת הורוביץ שהמירו את דתם.

משפחת הורוביץ כיום

כיום השם "הורוביץ" הוא בין שמות המשפחה הנפוצים בעם ישראל. רבים מבני משפחת הורוביץ הגיעו לגדולה בתחומים שונים - השר יגאל הורוביץ (1918 - 1994) שר האוצר בממשלת ישראל, הכנר ולדימיר הורוביץ (1904 - 1989) מגדולי המוסיקאים היהודים במאה ה-20, ואף השחקנית וינונה ריידר, שנולדה כ"וינונה הורוביץ".

חצרו של הרבי מבוסטון היא החצר החסידית החשובה הנושאת את השם "הורוביץ" מאז שנוסדה, בתחילת המאה ה-20 על ידי פנחס דוד הורוביץ (1876 - 1942), חסיד ירושלמי שהתגלגל לארצות הברית במהלך מלחמת העולם השנייה.

מחקר אודות המשפחה

משפחת הורוביץ נחקרה על ידי ד"ר פאול יעקבי והמצאי בארכיון הציוני, חטיבה A482.


תעתיקים לועזיים עקריים

  • Horowitz
  • Horovic
  • Horovics
  • Hurwitz
  • Gurevich
  • Gurvich
  • Gurvitz

קישורים חיצוניים