ההרשמה לאתר פתוחה הינכם מוזמנים להירשם לאתר ולהתחיל לערוך

היכל השמות

מתוך ויקיגניה, המיזם הגנאלוגי העברי
גרסה מ־21:13, 21 באפריל 2021 מאת מיכל (שיחה | תרומות) (←‏מקורות: תיקון הקישור הקודם)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

היכל השמות הוא אתר הנצחה וזיכרון יהודי ייחודי ומהווה כיום חלק ממוזיאון יד ושם. תפקידו לשמור את דפי העד אודות הנספים בשואה ולאפשר חיפוש בהם. מאז חודש נובמבר 2004, מתאפשר חיפוש בדפי העד גם באמצעות מאגר שמות קורבנות השואה באינטרנט (אם כי מאגר זה מאפשר חיפוש ברשומות נוספות אשר מקורן אינו בדפי העד).

רקע

הקונוס העליון בהיכל השמות

היכל השמות הוא אתר הנצחה וזיכרון יהודי ייחודי. דפי העד השמורים בו במשמרת עולם הם מצבות סמליות לנספים בשואה. דפי העד נאספים על ידי יד ושם מאז שנת 1955, שנים אחדות לאחר חקיקת חוק יד ושם. המאגר מכיל כשלושה מליון דפי עד. מאז פתיחת המוזיאון החדש (27 במרץ 2005), מהווה היכל השמות חלק מן הביקור בו, אליו מגיעים בסוף המסלול.

המבנה

המבנה בו נמצא היכל השמות מורכב משלושה חלקים: מקום לזיכרון והתייחדות, גניזה וחדר חיפוש שמות באמצעות מחשבים. המקום לזיכרון והגניזה הם החלק העיקרי של הבניין. אזור הזיכרון וההתייחדות מצוי במרכז המבנה ומורכב משני קונוסים הבנויים זה על זה, האחד שקוע בקרקע, ואחר פונה השמיימה. בתוך הקונוס הפונה לשמיים תצלומים של פניהם של קרבנות השואה במסגרת זכוכית על רקע העשוי דפי עד. הקונוס השקוע בקרקע, אורכו עשרה מטרים, הוא מחוספס ועשוי מהסלע שנחשף בחפירה. בין שני הקונוסים הפונים לכיוונים מנוגדים נוצר שטח עגול, ובמרכזו יש רציף מוגבה. כשמהבקרים עומדים על רציף זה, הם יכולים לראות את פני הקרבנות המביטים אליהם מלמעלה כלפי מטה, ומתחת למבקרים נראים האדמה והסלעים שבקרקע.

יש המשווים את המבנה הזה לנר זיכרון שאורו אינו כבה לעולם, ויש הרואים בו באר החפורה עמוק בתוך הקרקע וממנה מהדהדות זעקות הקרבנות שפניהם משתקפים ממנו.

מסביב לשטח שבו נפגשים שני הקונוסים, ישנו שטח עגול שבו נמצאת הגניזה, ושם נשמרים דפי העד המקוריים. למבקרים אין גישה לשטח זה, אך הם יכולים לראותו מן הרציף. בחדר הסמוך יכולים המבקרים לחפש שמות. אפשר לראות בגניזה בית עלמין סמלי של הקרבנות שלא זכו לקבר ישראל ולמצבה. כאן יירשמו בדיו שם הנפטר, מקום ותאריך לידתו ומותו, פרטים שבדרך המסורת נחקקים על גבי מצבות השיש, וכך תושלם מלאכת הקודש של הבטחת קבורה - ולו רק קבורה סמלית בהיכל השמות - לכל ששת מיליוני קרבנות השואה היהודיים.

מבנה היכל השמות: תרשים חתך

מקורות

קישורים חיצוניים